20 Mart 2013 Çarşamba

Rengim ÇOK, Yerim DAR?!..

Şu küçücük odamla ne yapsam ne etsem de boğulmasam hem de şık/ferah/rengarenk/estetik bir ambiyans yaratsam diyenlerden misiniz? Eviniz, zevkinize ve hayallerinize dar mı geliyor? Hiiiçç canınızı sıkmayın, bu yazı tam size göre. Dar mekanlarda içinizi açacak duvar renkleri ve detayları önereceğim. Hemen başlayalım: Öncelikle "küçük oda mecburen açık renk olacak yoksa boğuluruz" gibi düşünceleri akılınızdan silin. Hepimizin evindeki bütün odalar en az 30 m2  olmadığına göre elimizdekiyle yetineceğiz ama yetinirken de tekdüzelikten uzaklaşacağız. Elbette küçük odalar da keyfinize göre koyu renkte boyanabilir ve ufak dokunuşlarla o boğuculuğu yıkabilirsiniz.



Mesela üstteki bu resimde bir yatak odası için seçilebilecek en koyu renklerden biri tercih edilmiş ancak hiç de gözü yoran, bizi boğan bir görüntüsü yok. Yatağın kenarına açılan ve açık renge boyanan niş hem diğer renkle bütünlük sağlamış hem de odanın genel atmosferini yumuşatmış. 



Son zamanlarda mimarların uyguladığı bir teknik de bir duvar ve tavanın aynı renkte olması veya duvar kağıdıyla kaplanması. Beyaz kireç tavanlara alışmış bizler için başta soru işareti uyandıran bir tarz olsa da uygulamada gayet göze hoş gelen bir çalışma. Koyu 3 duvara, aynı açık renk 1 duvar + tavan uygularsanız veya tam tersi açık ton 3 duvara, aynı koyu renk 1 duvar + tavan olarak seçim yaparsanız bu çarpıcı etkiyi yakalayabilirsiniz. Resimde de görüldüğü gibi çizgili duvar kağıdı kullanımı da oldukça vurgulayıcı. Burada dikkat etmeniz gereken nokta aşırı iri desenli bir duvar kağıdı kullanmamak olmalı yoksa bu desenler tavanla birleştiğinde o zaman odayı olduğundan da küçük gösterebilir. 


"Koyu renkten vazgeçemem ama duvarlarda da bir hareket olsun istiyorum" diyorsanız tavsiyem yine tek bir duvarı komple çerçevelere ayırmanız. Yalnız burada yine bir püf nokta paylaşayım. Küçük oda + koyu renk duvarda kullanacağınız çerçeveler mutlaka aynı tip ve renkte olmalı aksi takdirde değişik renk ve ebatlardaki çerçeveler kargacık burgacık bir görüntü oluşturur ve kuru kalabalık yaratır. 


Eğer tavan arası veya çatı katı bir odaysa söz konusu olan mutlaka boyut farkı olan duvarlarınız olacak. Bunların bir kısmını bir renge, diğer kısmını başka renge boyarsanız oda hareket kazanır. Diğer taraftan tek bir net renk kullanmak istiyorum derseniz de duvarda kullanacağınız daha açık tonlardaki aksesuar ve çerçevelerle rengi daha vurgulayabilirsiniz. Bu aynı zamanda aksesuarlarınızı da daha dikkat çekici kılacaktır.


Koyu renk duvar + açık renk objeler tekniğine bir örnek daha. Bazen çok az bir detayda kullanacağınız 3. renk odaya daha dinamizm katar, merdiven basamaklarındaki renk gibi...


"Küçücük odaya bir de kocaman motor resmi mi koyacağım?" dediğinizi duyar gibiyim. Ama önyargıya gerek yok ;) Tamamı açık renk olan odada tek duvara tek temalı büyük bir resim ya da herhangi bir görsel koyulması odayı daha geniş algılamanızı sağlar. (Özellikle ince uzun dikdörtgen odalar için)



Ve son olarak size asla yapılmaması gereken bir düzeni örnekleyeceğim. Aşağıda gördüğünüz, dünya tatlısı lila renginin bir odayı nasıl basıp boğup daraltabileceğinin emsalidir :) Eğer tüm duvarlar aynı renk olsun diyorsanız burada dikkat edilmesi gereken ilk şey, hakim renkten odada tekrar kullanılacak mı? Elbette kombin yaratmak için kullanılabilir ama çok ince detaylarda. Mesela 4 duvar lila olduktan sonra o odada lila kalması makbul olabilecek tek parça; sandalye. Onun dışındaki dolap kapakları, yastıklar, perde ve çerçeveler hepsinin rengi değişmeliymiş.


Hiç yorum yok :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...