26 Mart 2013 Salı

Decoridea' da Çekiliş

Herkese merhaba,

Öncelikle şunu müjdelemeliyim ki blogda bundan sonra daha fazla konu ve yayın göreceksiniz :) Artık hız vermenin vakti geldi...

2. güzel habere de gelirsek Decoridea bir çekiliş düzenliyor. Aşağıda görmüş olduğunuz kanvas tablo bir şanslı Decoridea' cının olacak. Yapmanız gereken çok basit. Decoridea Facebook sayfasını beğenin / like edin ve tablonun paylaşıldığı postu kendi duvarınızda yayınlayın, çekilişe katılın. Dört bir yanımızı saran cupcake çılgınlığına bir katkımız olsun değil mi? :) Özellikle mutfaklara çok şirin bir hava katacağını düşündüğüm bu tabloyu kaçırmayın derim.. 


20 Mart 2013 Çarşamba

Rengim ÇOK, Yerim DAR?!..

Şu küçücük odamla ne yapsam ne etsem de boğulmasam hem de şık/ferah/rengarenk/estetik bir ambiyans yaratsam diyenlerden misiniz? Eviniz, zevkinize ve hayallerinize dar mı geliyor? Hiiiçç canınızı sıkmayın, bu yazı tam size göre. Dar mekanlarda içinizi açacak duvar renkleri ve detayları önereceğim. Hemen başlayalım: Öncelikle "küçük oda mecburen açık renk olacak yoksa boğuluruz" gibi düşünceleri akılınızdan silin. Hepimizin evindeki bütün odalar en az 30 m2  olmadığına göre elimizdekiyle yetineceğiz ama yetinirken de tekdüzelikten uzaklaşacağız. Elbette küçük odalar da keyfinize göre koyu renkte boyanabilir ve ufak dokunuşlarla o boğuculuğu yıkabilirsiniz.



Mesela üstteki bu resimde bir yatak odası için seçilebilecek en koyu renklerden biri tercih edilmiş ancak hiç de gözü yoran, bizi boğan bir görüntüsü yok. Yatağın kenarına açılan ve açık renge boyanan niş hem diğer renkle bütünlük sağlamış hem de odanın genel atmosferini yumuşatmış. 



Son zamanlarda mimarların uyguladığı bir teknik de bir duvar ve tavanın aynı renkte olması veya duvar kağıdıyla kaplanması. Beyaz kireç tavanlara alışmış bizler için başta soru işareti uyandıran bir tarz olsa da uygulamada gayet göze hoş gelen bir çalışma. Koyu 3 duvara, aynı açık renk 1 duvar + tavan uygularsanız veya tam tersi açık ton 3 duvara, aynı koyu renk 1 duvar + tavan olarak seçim yaparsanız bu çarpıcı etkiyi yakalayabilirsiniz. Resimde de görüldüğü gibi çizgili duvar kağıdı kullanımı da oldukça vurgulayıcı. Burada dikkat etmeniz gereken nokta aşırı iri desenli bir duvar kağıdı kullanmamak olmalı yoksa bu desenler tavanla birleştiğinde o zaman odayı olduğundan da küçük gösterebilir. 


"Koyu renkten vazgeçemem ama duvarlarda da bir hareket olsun istiyorum" diyorsanız tavsiyem yine tek bir duvarı komple çerçevelere ayırmanız. Yalnız burada yine bir püf nokta paylaşayım. Küçük oda + koyu renk duvarda kullanacağınız çerçeveler mutlaka aynı tip ve renkte olmalı aksi takdirde değişik renk ve ebatlardaki çerçeveler kargacık burgacık bir görüntü oluşturur ve kuru kalabalık yaratır. 


Eğer tavan arası veya çatı katı bir odaysa söz konusu olan mutlaka boyut farkı olan duvarlarınız olacak. Bunların bir kısmını bir renge, diğer kısmını başka renge boyarsanız oda hareket kazanır. Diğer taraftan tek bir net renk kullanmak istiyorum derseniz de duvarda kullanacağınız daha açık tonlardaki aksesuar ve çerçevelerle rengi daha vurgulayabilirsiniz. Bu aynı zamanda aksesuarlarınızı da daha dikkat çekici kılacaktır.


Koyu renk duvar + açık renk objeler tekniğine bir örnek daha. Bazen çok az bir detayda kullanacağınız 3. renk odaya daha dinamizm katar, merdiven basamaklarındaki renk gibi...


"Küçücük odaya bir de kocaman motor resmi mi koyacağım?" dediğinizi duyar gibiyim. Ama önyargıya gerek yok ;) Tamamı açık renk olan odada tek duvara tek temalı büyük bir resim ya da herhangi bir görsel koyulması odayı daha geniş algılamanızı sağlar. (Özellikle ince uzun dikdörtgen odalar için)



Ve son olarak size asla yapılmaması gereken bir düzeni örnekleyeceğim. Aşağıda gördüğünüz, dünya tatlısı lila renginin bir odayı nasıl basıp boğup daraltabileceğinin emsalidir :) Eğer tüm duvarlar aynı renk olsun diyorsanız burada dikkat edilmesi gereken ilk şey, hakim renkten odada tekrar kullanılacak mı? Elbette kombin yaratmak için kullanılabilir ama çok ince detaylarda. Mesela 4 duvar lila olduktan sonra o odada lila kalması makbul olabilecek tek parça; sandalye. Onun dışındaki dolap kapakları, yastıklar, perde ve çerçeveler hepsinin rengi değişmeliymiş.


7 Mart 2013 Perşembe

Unicera Vol. 2 - Seramik ve Doğal Taş


Unicera Fuar yazımızın ikinci kısmıyla devam edelim. İlk bölümde banyo ve mutfak donanımları ve aksesuarlarından bahsetmiş, son trendleri aktarmıştım size. Şimdi de taş, mozaik ve seramik detaylarını inceleyelim.

Öncelikli olarak dikkatimi çeken şu oldu. Her daim dekorasyonda belli bir yere sahip olan mozaik kesinlikle yükselişe geçiyor, demedi demeyin! Üstelik artık çok daha yaratıcı çizgilerle… Alacalı ve renk geçişli, çoğunlukla bina dış cephelerinde görüp artık sıkılmış olduğumuz bu tür ile isterseniz bir tablo uygulaması yaptırın duvarlarınıza, ister Marilyn Monroe süslesin ya da balayınızı geçirdiğiniz muhteşem Venedik ve kanalları boylu boyunca uzansın duvarlarınızda. Ne olursa olsun artık mozaiklerde desen var, ruh var, sıradanlık out!








Mozaiğin yanı sıra desenli seramikler de ön plandaydı. Bunlar da tarz olarak son yılların modasına uyarak biraz daha avangarda kaymıştı.



 Kütahya Seramik yine oldukça görkemli bir stand hazırlamıştı. Stand değil de bir fuar üssü diye nitelendirsek abartmış olmayız. Söz gelimi, girişi bile şu şekildeydi:




Çeşitlerini yukarıda gördüğünüz paneller üzerine uygulayarak desenlerin genel havası hakkında daha net fikre sahip olmamız sağlanmıştı. Zeminlerde kullanılan bu tarz kareler ve dairelerin de modasının geçeceği yok gibi. Her geçen gün zengin çeşitlerle tüketicinin iştahı kabarık tutuluyor!

Seramiklerden bahsediyoruz da onların gizli oyuncuları, destekçilerine de değinmek gerek. Seramik bağlantı çıtaları ve bordürleri! Her bir parçanın birbirine ve duvara iyice tutunmasını sağlayan bu profiller çoğunlukla alüminyum ve paslanmaz çelikten üretiliyor. Bence alüminyum olanlar daha yalın ve göze hoş gelse de biraz daha süse ve şatafata düşkünlerimiz için çelik bordürler epey bir çeşitlendirilmiş. Öyle ki, Swarovski taşlısından tutun, baklava desenlisine, kabartma figürlüsüne, altın sarı kaplamalı, bakır renkli olanlarına kadar pek çok alternatif bulunabiliyor. 





Yine duvar dizaynında son yılların vazgeçilmezlerinden olan doğal taşları bilirsiniz. Hatta artık benzerlerini her yerde görmekten sıkıldık bile diyebilirim. Ancak Efesus Stone firmasında öyle bir desen gördüm ki "sonunda, duvarlara yeni bir soluk geldi" dedim! 




"Taklamakan" adıyla patenti alınan bu farklı uygulamanın esin kaynağı Taklamakan Çölü ve çölde rüzgarın etkisiyle oluşan enine kumul çizgileri. Oldum olası hikayesi olan her ürünü çekici bulmuşumdur :) Desenin genel hatlarının da yatay veya dikey değil de verevine olması yine aklımı çelmesinin sebeplerinden biri. En kısa sürede showroomlarını incelemenizi tavsiye ederim tadilat düşünenlere, yenilik severlere.

Gelelim taban uygulamalarına... Bazı cafe ve restaurantlarda dikkatinizi çekmiştir. Eski tip mutfak karoları pek revaçta. (Filmde mi kullanılmıştı hatırlayamıyorum ama bu karolar bana Joanne Harris' in çikolata krizleri eşliğinde okunan romanından çevrilen "Çikolata" adlı filmdeki mis kokulu Fransız pastanesini anımsatıyor :) ) Aynı tasvir ettiğim gibi sıcak ve samimi bir atmosfer yaratıyor olmasından dolayıdır ki pekçok cafenin son dönem tercihleri arasında. Ya evler?  Şu an evimi tadilat yaptırıyor olsam kesinlikle tercih edeceğim tek tarz!





Son olarak doğal taştan yapılan dekoratif karolara değinmek istiyorum. Yine duvar yüzeyinde uygulanabildiği gibi tablo, çerçeve ve bardak altlıkları gibi farklı alanlarda kullanılabilen ürünler sınırsız desen seçeneğiyle bizleri cezbediyor. Özellikle tablolar ve tekli bardak altlarında bulunan baskı bolluğu arasında hangilerini seçeceğinizi şaşırabilirsiniz. Peki Decoridea' cılar, sizce biz Decoridea olarak hangisini seçerdik bilin bakalım? :)






5 Mart 2013 Salı

Unicera Banyo-Mutfak Fuarı


Unicera Seramik, Banyo ve Mutfak Fuarı 27 Şubat - Mart tarihleri arasında İstanbul Tüyap Fuar Merkezi’ nde 25. kez gerçekleşti. İnşaat sektörünün öncü ve her yıl merakla beklenen bu fuarı hem sanayiciler hem tüketiciler tarafından büyük ilgi gördü. Ben ziyaret ettiğimde de epey kalabalık söz konusuydu. Neler yoktu ki? Bu postun uzunluğu için şimdiden affınıza sığınıyorum ama bu kadar güzel şey gördükten sonra sizleri onlardan mahrum  edemeyeceğim :) Ana tema seramik, banyo, mutfaktı ama mutfak dizaynı ile ilgili çok fazla seçenek yoktu. Dolap çözümlerinden ziyade mutfakta da kullanılan seramik döşemeler ve bataryalardı yoğunluklu katılımcılar. Bundan dolayı ben de yazımı banyo grubu ile taş-seramik grubu olarak ikiye ayıracağım. Ve banyo diyorum! 
Villeroy and Boch yine her zamanki tarzına yakışır şıklıkta bir banyo düzenlemişti.

























Özellikle lavabo kenarındaki işlemelerine ve bataryalarına bayıldım. 

Bu fuarda da tüyolarını aldığımız ve Villeroy and Boch'ta da gördüğümüz üzere aslan ayaklı vintage küvetler yeni nesil banyolarda yerini almaya niyetli, inanılmaz revaçtalar. Hele şu pembe alınıp da baş köşeye konulmayacak gibi değil :)



Küvetten konu açılmışken ultramodern siyah, mavi gibi örnekler de mevcuttu. Jakuzili olanlar ise tam anlamıyla "al, evde kendi spa' ı terapini kendin yap" der gibiydi. İnsan girdi mi çıkmak bilmez eminim. 




Önceki katıldığım fuarlardan tanıdığım Formina firması her zaman için yeniliği seven ve sektörün öncülerinden olan bir markadır. Her fuarda illa ki yeni bir tasarıma yer verir. Bu kuğu küvet de fuarın en ilgi gören modellerinden biriydi.


  
Bu güzel jakuzide de sol kanatta gördüğünüz kanaldan su devir-daim ediliyor. Yine yenilikçi ve göze de hitabeden bir tasarım.

Tabi fuarda çocukları da unutmamışlardı. Onlara uygun, klozetler, renkli cıvıl cıvıl klozet kapakları ve mini mini lavaboların yanı sıra öyle bir küvet yapmışlardı ki değil çocuk, biz büyükler bile özenip içine girmek isteyebiliriz. :)




Lavabolara geçecek olursak yine çok yenilikçi çözümlere yer verilmişti. Rengarenk ve değişik formlarda lavabolar eski klasikleri ve son yılları popüleri kurna şeklinde olanları da yerinden edecek cinsten.



Kocaman büyüteçli aynaların duvara monte edilip çirkin bir görüntü oluşturmaması için bakın ne bulmuşlar: Büyük ayna içine entegreli büyüteç aynası :)





Paslanmaz çelikten yapılmış lavabo gider boruları out, seramikler in! Ayrıca bu modeldeki bataryanın güzelliğine bakın, sağ tarafta sade, kendi halinde...


"Koca fuarda o kadar model gördün bu mudur yani favorin?" diyeceksiniz belki de ama en aklımın kaldığı modelin iki rengini ilan ediyorum!!!










Evet belki fazla yalın ama o tok duruşuyla bile çok şey anlatmıyor mu sizce de? Lavabonun içi dahil o gördüğünüz tüm mat alanlar renkli mat camla sağlanmış. İnsanda devamlı bir dokunma hissi uyandırıyor. Gel gelelim çok da kullanışlı bir model olduğunu düşünmüyorum çünkü camın uyandırdığı izlenim "o kuruyan su lekeleri yakında kabusun olacak" cinsindendi. Standda ilgilenen kişinin yılda bir kez özel cilasıyla silindiğinde hiçbir kötü sürprizin olmayacağını söylemiş olması o mat camlarla ilgili temizlik deneyimimi aksine ikna etmeye yetmedi :) Bir kullanan varsa cidden fikirlerini almak isterim zira bakır rengine tam anlamıyla vuruldum!

Sıra geldi Facebook' ta paylaştığım bataryanın ait olduğu lavaboya! Tam anlamıyla ultramodern bir tasarım harikası. İşte o tuşlarla soğuk-sıcak değerleri ayarlanan batarya ve lavabosu!

 Lavabo ve küvetin aynı yerde buluşmasını isteyen biri epey düşünmüş belli ki. Ancak yine ne kadar kullanışlı olur, hemen her türlü kir hemen akar gider mi bilmem ama modelin merak uyadırdığı kesindi.

Ve size bataryalarla ilgili son trendi veriyorum. Kanyon musluk! İlk olarak davet edildiğim bir misafirlikte görüp hayran kaldığım bu kanyon musluklar, metali, çinisi, seramiği, klasiği ve moderniyle kesinlikle önümüzdeki yılların vazgeçilmezi olacak.



Unicera' nın banyo postları bu kadar! Taş ve seramik ile ilgili olan 2. kısım postum ise diğer yazının konusu! Emin olun orada da sayısız seçenek bulacaksınız. Takipte kalın ;)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...