15 Eylül 2013 Pazar

Merdivenler ve Tırabzanlar

Tasarım, dekorasyon, şıklık ucu bucağı olmayan bir dünya. Bir işe girişildi mi hep layıkıyla yapılması taraftarıyım. O yüzden "burası da böyle olsun canım" diyemiyorum hiçbir zaman. Maalesef zaman zaman evlerde bu fikre kapılındığını görüyorum. En çok hangi alanda mı? Tabii ki merdiven ve tırabzan tasarımlarında!  

Tarzını çok çok çok beğendiğim iç mimar Eren Yorulmazer' in dekore ettiği Pelican Hill malikanelerinden biri; hol ve merdiven alanı. 

Normalde fazla detayına girilmeyen bu alan aslında "içinde merdiven bulunan evlerin" bel kemiği bana kalırsa. Herhangi bir estetik kaçınılmazlığı aranmayan, tamamen işlevselliğin hakim olduğu merdiven ve tırabzanların kesinlikle bir karakteri olmalı. Evinizin genel dekorasyon tarzı neyse onunla uyumlu materyaller kullanmalısınız. 

İsterseniz parke kaplayın, isterseniz mermer. Bir seçenek de halı döşeme ama bu her stile uymayabilir, renk ve ambiyans uyumunu göz önünde bulundurmalısınız.


Ev içinde veya dışında sıradışı malzemeler de kullanılabilir. Dağ evleri veya ormanla iç içe evlerde bu tarz dal uygulamalı tırabzan kullanarak farklılık yaratabilirsiniz.


Saraylarda, köşklerde bir vazgeçilmez, çift kanatlı merdivenler



Eğer evinizi yeni yaptırıyorsanız veya derin bir tadilata girdiyseniz klasikleşmiş olan ev giriş kapısının sağı, solu veya karşısındaki köşede yer alan merdiveni biraz kıpırdatabilirsiniz. Üst katta açılacak boşluktan aşağı, girişin veya metrekareniz izin veriyorsa salonun orta yerine sarmal bir merdiven inebilir.

Klasik hep güzeldir, risksizdir

Pleksiglass merdiven tırabzanları son yıllarda sıkça tercih ediliyor.


Evinizde sürrealist dokunuşlar görmek istiyorsanız spirallerden, sarmallardan oluşan farklı formlarda tırabzanlar yaptırabilirsiniz.


Düz ve herhangi bir değişiklik yaratamayacağınız düzlemde merdivenlere sahipseniz, hala hareket şansınız var! Yapışkanlı kağıtları ozalitçilerde istediğiniz deseni istediğiniz ebatta bastırabilir, pratik bir şekilde evinizi canlandırabilirsiniz.


Yine modern bir form ama son derece organik! Doğa etkilerini evinizin içine taşımak istiyorsanız ister ahşaptan ister demir ferforjeden ağaç kökü ve dallarını merdiveninizde hayata kavuşturabilirsiniz.


Sizin ne tarz merdivenler ve tırabzanlar hoşunuza gidiyor? Tercih önceliğiniz ne?

Hiç yorum yok :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...