7 Eylül 2013 Cumartesi

El Yapımı Makarna Show

Yine bir itiraf saati. Verdiğim bir sözü unutmuşum sevgili okuyucularım. Taaa nisan ayında yazdığım "çiçekli sofralar" postunda bir yemek tarifi sözü vermişim de sonradan çıkmış aklımdan. Öncelikle bu gecikme için bir özür benden size... Eski yazılarımı karıştırırken tesadüfen rastladım ve gerçekleştirmediğim için utandım :(

Son postlarıma bakan burayı yemek blogu sanacak ama tamamen denk geldi. :) Hiç vakit kaybetmeden el yapımı makarna showumuzla ilgili detaylara geçeyim. İşte tam da bu aşamada ufak bir not daha paylaşayım. Üzerinden epey zaman geçmiş olmasından dolayı o günün tüm görsellerine ulaşamadım. O yüzden sizinle el yapımı makarnayı öğrendiğim günün görsellerini de ekleyerek paylaşacağım. 

Eşim de ben de mutfağa biraz fazla meraklıyız. İstanbul' daki Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı ve İngiltere kökenli City&Guilds' ten akreditasyonlu özel aşçılık okulu olan Mutfak Sanatları Akademisi' ni duymuşsunuzdur. Evlenmeden önce eşimle buranın profesyonel kurslarının yanı sıra düzenlediği günlük birkaç workshopuna katılmıştık. El yapımı makarna kursu da bunlardan biriydi.

Bir kez kendi yaptığınız doğal makarnanın lezzetine alıştıktan sonra hazır satılan makarnaların yavan tadına inanamayacaksınız, üstelik yapımı da kolay. İlk yapmanız gereken makarna hamuru açma makinası almak. Paşabahçe ve Esse' de farklı türevlerini bulabileceğiniz gibi (ki bunların en prestijlisi Kitchenaid' in her tür makarna şeklini çıkarabileceğiniz aparatıdır) Eminönü' ndeki pastacılık malzemeleri satan mağazalarda 50 TL gibi uygun bir fiyata da en temel işinizi görecek olanını bulabilirsiniz.

Bizim makarna showumuzda makarnanın eşlikçisi kabaklı somondu. Bu tarifi de biliyorsunuz instagram ve pinterest' i kurcalamaktan epey hoşlandığım için yine böyle bir keşif turunda Merve Terim Çetin' den aldım.

Makarna Malzemeleri: (6 kişilik)
400 gr buğday unu
4 yumurta
Biraz tuz
Zeytinyağı

Kabaklı Somon Malzemeleri:
750 gr somon
3 adet orta boy kabak
4-5 adet taze soğan
Dereotu
Sıvıyağ
Bir paket krema
1 limon suyu 
Tuz

Makarnanın tüm malzemelerini yavaş yavaş ekleyerek hamuru iyice özleşene kadar yoğuruyoruz. İşlem bitince streç folyoya sıkıca sarıp yarım saat kadar buzdolabında dinlendiriyoruz. Bu arada somonları kuşbaşı doğrayıp kabakları şeritler halinde kesin hazır beklesin. 


Sizin hamurunuz bunun iki katı kadar olacak çünkü kursta yaptığımız yarı ölçüydü

 Makarna açma makinesinde derece derece ilerleterek istediğiniz kadar inceltebilirsiniz hamuru. 

Sonrasında daha ufak parçalara ayırıp ister spaghetti ister linguine bıçaklarından geçirerek makarnaya son şeklini veriyorsunuz. Yalnız her aşamada hamurun üzerine hafif hafif un serpin ki yapışmasın. Linguine yapıp kenara ayırdıklarınızı da her eklenen parçada havalandıra havalandıra unlayın.

Ve makarna hamurumuz hazır. İsterseniz buzdolabı poşetine atın buzlukta saklayın, ister kurutun öyle saklayın. Bir pişirme notu: Hazır makarnalardan daha kısa sürede pişiyor, 7-8 dakika yeterli bilginiz olsun. Makarnamızı pişirdikten sonra somonlara dönebiliriz. Unutmayın ki somon her şekilde çabuk pişen bir balık o yüzden tüm malzemeler yanınızda hazır nazır beklesin ve eklensin. Bu sebepten dolayı da kabakların şerit halinde ince doğranmış olması önemli aksi takdirde somonlar çoktan pişer kabaklar çiğ kalır. Geniş bir vok tavada sıvıyağda kabaklar, dereotu ve soğanlar birkaç dakika çevrilsin. Sonrasında somonları ekleyin çiğden tatlı pembe renge dönerken krema ve limon suyunu da ekleyin. Biraz daha ekşili tatlardan hoşlanıyorsanız yarım limon suyu daha ilave edebilirsiniz. Hepsi piştikten sonra makarnalarınızla beraber servis edebilirsiniz. Misafirlere ikrama nasıl daldıysam o telaşta bitmiş halini fotoğraflayamamışım ne yazık ki :( Ama size şimdiden afiyet olsun :)

O günkü soframın görseli.



Hiç yorum yok :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...