8 Nisan 2014 Salı

Chinoserie

Chinoiserie yazması pek havalı olan ama Türkçe' ye Çin'vari- Çin işi gibi "bayağı" bir şekilde çevrilen aslında epey havalı bir dekorasyon akımı :) Chinoiserieyi Çin' den başka dünyanın her yerinde görebilirsiniz. Çünkü Çinlilerin "aman chinoiserie tarzda döşeyelim evimizi" gibi bir kaygısı yok. Zaten var olan kültürel miraslarını yüzyıllar boyunca kullandıkları her aksesuara, tekstile ve mobilyaya yansıtmışlar.


Peki Çin dışındaki dünyanın bu chinoiserie merakı nedir acaba? Fazla gezemediğim bir iş seyahati kapsamında 6 günlük Guangzhou ve 1 günlük Hong Kong turumu düşünecek olursak Çin' in malum epey mistik bir yanı var. Yüzyıllar boyunca süregelmiş gelenekleri, farklı anatomik yapıları, dilleri, ritüelleri ve büyük nüfusuyla her daim ilgi uyandırmış.  


Bu ilgi elbette dekorasyona da yansımış. Çin ile ilgili tüm figürler, çiçek motifleri, pagoda gibi mimari yapılar desenlerin ve objelerin kahramanı olmuş.


Mavi desenli porselenler ise chinoiserienin temel rengi.


Bitkiler duvar kağıdıyla bütünlük sağlayabilir. 

Yukarıda krem ve bej tonlarının mavi tonlu zarif duvar kağıtları ve vazolarla uyumunu görebilirsiniz, sağdaki pagodaya da dikkat çekerim.





Ve dev pagoda ile Çin' e hoşgeldiniz!



Artık chinoiserie hakkında görüşlerinizi alabilirim ;) 

Not: Daha fazla görsel için Pinterest' teki hesabımızı ziyaret edebilirsiniz. Yarın Zen Bahçeleri...

Hiç yorum yok :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...