30 Nisan 2014 Çarşamba

Gotik Mekanlar

Gotik mimari, gotik dekorasyon her zaman ilgimi çekmiştir diyeceğim, bana diyeceksiniz ki "senin de sevmediğin bir akım yok" :) O kadar değil elbet, çok haz etmediğim tarzları da size tanıtırken kendi fikrimi söylüyorum. Ancak insanın ilgi alanı dekorasyon olunca farklı konseptleri ve tarzları kendi içinde uyumlu görmek hoşuna gidiyor. 



Bugünkü yağmurlu ve kasvetli havaya tam uydu konumuz. Gotik mimari ve dekorasyon stili esasen Ortaçağ' ın ortalarından sonuna kadar etkili olmuş, sonrasında da yerini Rönesans mimarisine bırakmıştır. Ancak gotiğin etkileyici azameti dönem dönem kendisinden etkilenenlerle tekrar uygulanmıştır. Örneğin, yapımı hala devam eden Barcelona' daki La Sagrada Familia katedralinin gotik unsurlar içermediğini kim iddia edebilir?


Peki nedir gotiğin satırbaşları? Öncelikle ağır havası. Bu mekanlara girdiğinizde zen alanlara girmiş gibi ferahlamazsınız çünkü mobilyadan, duvarlara, perdelere, halılara kadar çoğu unsur kopkoyu renklerde ve devasa boyutlarda seçilmiştir. 


Amaç aslında Ortaçağ Avrupa' sının genel görüşünü yansıtıyor. Otoritenin baskısıyla halka gücünü binalarıyla da göstermek, hatta korku kırıntıları serpmek yüreklere. "E dekorasyondan mı korkacağız" diyorsanız bu işin kuralı biraz o, sizi hayrete düşürüp belki bir adım geri attırmak.


Örneğin pembe detaylı bu gotik salon elbette günümüze göre yumuşatılmıştır. Ortaçağda kimsenin böyle bir tercih yapacağı düşünülemez :) Ama kabul edin, bu haliyle çok daha kabul edilebilir.

Yine koyu renk mobilyaların bu kez deri ile hakim olduğu bir kullanım var burada da.


Diğer olmazsa olmazlardan biri de metal aksamlar ve aksesuarlar. Bu yataktaki gibi sadece metallerin kullanımıyla oluşturulmuş ama yine büyüklüğüyle göz dolduran mobilyalar da söz konusu.

Hep siyahlar koyu kahveler olacak değil ya, renk olarak daha günümüze uyarlanmış gotik bir konsol. Siz de gotik tutkunu olup kasvetinden çekinenlerdenseniz bu haliyle oldukça uygulanabilir bir durumda.

Her aksesuarın kendi içinde bir görkemi olmalı diyoruz ya buna avizeler de dahil. Daha yalın hatlı koyu renk bir mutfağın çehresini bir anda değiştiriveriyor.


Tam bir günümüz ve Ortaçağ harmanı. Bir yanda son trend tuvalet ve küvet teknesi diğer yanda gotiğe ait tüm elementler bir arada.



Bu fotoğrafı görünce "resmen fikrim çalınmış" demekten kendimi alamadım. Bir türlü istediğim gibi bir modelini bulup da alamadığım opak siyah kadehlerle ve evimizdeki bir adet tasarım! kurukafa ile kurmayı planladığım sofra. Bu konseptte irkilmeden yemek yiyebilecek birkaç arkadaşım var neyse ki :)  

Bu da gotik mimarinin günümüz evlerine inceden de olsa uyarlanmış bir hali. Sivri çatılar hemen Ortaçağ katedrallerini anımsatıyor.


Sanatsız da olmaz gotik. Bu kadar yoğun koyu renklerin kullanıldığı bir ortam ancak sanat eserleriyle, muhteşem güzellikteki tablolarla anlamlı kılınabilir. 



Ve bu örnek gotiğin en modernize hali. Aslında o kadar da korkulup dışlanacak bir seçim değil.





Daha detaylara inersek kullanılan objelerin formu da genel dekorasyonu desteklemeli. 

Bu kutuların benzerleri geçtiğimiz yıl Zara Home' da vardı.


Siz ne dersiniz? Bir gotiksever misiniz, yoksa içi kararanlardan mısınız?

Hiç yorum yok :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...