28 Ocak 2015 Çarşamba

Keşif: Fornasetti Aşkına

Piero Fornasetti. Ona aslında "keşif" demek biraz haksızlık olur. "Yeniden trend oldu" desek daha doğru olur. 1913 doğumlu İtalyan ressam, heykeltraş ve iç mimar Fornasetti zamanının her daim ilerisindeydi ve ortaya koyduğu sanatına ilhamını hep sıradışı olandan almış, kalıpların dışında kalmıştır.


Fornasetti dendi mi gözümüzün önüne hemen siyah beyaz bir kadın portresi gelir. Kimdir ki bu kadın Fornasetti' nin neredeyse imzası olmuştur? Kendisi 19. yüzyıl sonlarında doğmuş İtalyan bir sopranodur. Yüzünü bir dergide gördükten sonra bu sopranoyu 500' den fazla eserine neden taşıdığı sorulduğunda Piero cevabını kendisi de bilmemektedir. "Yapmaya başladım ve hiç durmadım" der. 


19. yüzyılın da getirisinden ötürü eserler çoğunlukla siyah beyaz yoğunluğundadır. Renkli parçalara nadiren rastlanır. Özellikle dekoratif tabaklarda çalışılan figür bununla sınırlı kalmamış, parfüm şişesinden mumluğa, yastıklara ve hatta duvar kağıtlarına kadar uzanmıştır.





Çoğunlukla Roma ve Yunan mimarilerinin etkileri eserlerinde hemen fark edilebilir.




Şimdilerde dekorasyonuna tarz parçalar ekleme merakı olanların evinde mutlaka bir veya birkaç parça Fornasetti' ye rastlamanız mümkün.


Nadiren renk kullanıldığını belirtmiştim...



Günümüzde oğlu Barnaba, babasının adına bu tasarımları devam ettirmektedir.


Siz de bu Fornasetti' lere sahip olmak istiyorsanız Beymen Home mağazalarını ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...