17 Haziran 2014 Salı

Dikey Bahçeler

Günümüzde metrekare olarak küçülen evler, teraslar, balkonlar bizi ruhumuzdaki doğaya dönme arzumuzla farklı çözümler aramaya yöneltiyor. Bunlardan biri de kuşkusuz dikey bahçeler. Binaların bu kadar çok katlı, alanların bu kadar dar olduğu yerlerde yeşilden de uzaklaşmamak adına türetilen bir seçenek.



Gerçek bahçenin yerini tutar mı sizde bilmiyorum ama ben yeşilin her tonuna ve her şekilde kullanımına tavım. 


Bir kaktüs çeşidi olan terrariumların kullanımı son zamanlarda bir hayli revaçta. Öyle ki bunların tanzimiyle ilgili workshoplar bile sık sık tekrarlanıyor. Farklı ebat ve renkteki versiyonlarından bir kolaj dikey bahçeniz için güzel bir alternatif oluşturulabilir. Suya olan minimum ihtiyacı ise bakımını daha da kolaylaştırılır.



Banyolarda daha ferah ve taze bir görünüm yaratmak için dikey bahçelerden faydalanabilirsiniz. 





"Dikey bahçeleri diktik, peki nasıl sulanacak bunlar?" dediğinizi duyar gibiyim. Eğer çok yoğun, geniş yapraklı bitkiler kullandıysanız iç taraflarına ince sulama tüpleri yerleştirebilirsiniz. Eğer toprağını görebildiğiniz daha ufak çiçekli bitkilerden oluşuyorsa tanziminiz, yüzeyden fısfıslı sulama uygulayabilirsiniz. 



Meyve sebze yetiştirmeye elverişli alanlar yaratırsanız minicik bir balkonda bile dalından, toprağından taze ürünlerinizi yetiştirebilirsiniz.




Diğer bir yetiştirme seçeneği ise mutfakta kullandığımız nane, maydonoz, tere, biberiye, fesleğen gibi mis kokulu otların ufak fidelerde sergilenmesi. Bir dipnot da şöyle vereyim. Mutfakta saksıda yetiştirdiğimiz maydonozun eve bereket, bolluk ve para getirdiği... Batıl inanç olabilir ama denemekte fayda var ;)



Evinizin giriş kapısını daha küçük çaplı yeşillik ve çiçeklerle süsleyebilirsiniz.


Bahçenizde veya evinizin herhangi bir yerinde paravan kullanıyorsanız, onları renklendirmenin en güzel yöntemi. 




Hayalgücünün sonu yok...


Pet şişeler yerine minik yatay saksılar da kullanabilirsiniz.





Bu farklı dizaynları sevdiniz mi? Favoriniz hangisi?

Hiç yorum yok :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...