20 Mayıs 2013 Pazartesi

Ünlü Tasarımcılardan 2014 Trend Notları

19. Evteks Ev Tekstili Fuarı kapsamında TETSİAD (Türkiye Ev Tekstili Sanayici ve İşadamları Derneği) öncülüğünde bir dizi seminer düzenlendi. Fuarın yanı sıra genel temanın 2014-2015 trendleri olan bu seminerleri de takip ettim, tasarımcılarla tanışma fırsatı buldum. Fuar kapsamında aynı zamanda İsviçre, ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya' dan dünyaca ünlü desen stüdyoları da stand açmıştı.

İlk gün konuşmacı listesi şu şekildeydi: Dokuz Eylül Üniversitesi' nden Prof. Dr. Nesrin Önlü, Renk Otoritesi Pantone' dan Mine Kalaylı, Lobster Concepts' ten Hollandalı ünlü tasarımcı Inkrit Berbee, İtalyan tasarımcı Bibi Ronchi ve Hollandalı ünlü tasarımcı Milou Ket idi. 

Önce Prof. Dr. Nesrin Önlü "Ev Tekstili Ürünlerinin Tasarımında Yaratıcılık ve İşlevsellik" başlıklı konuşmasında öğretilmiş renklerin kombini kırıldığında yaratıcılığın ortaya çıktığını vurguladı. Diğer yandan bir objenin işlevsel olması gerektiği görselliği arka planda bırakması gerektiği anlamına gelmiyor. Yaratıcılıkta ürünün değerinin özünde olduğunu savunuyor Nesrin Önlü. Kendisi aynı zamanda dokuma ve yarı transparan kumaşlarda paslanmaz çelik ve gümüş kullanımı hakkında makaleler yazmıştır. Paslanmaz çelik halılarda kullanıldığında vücutta biriken statik elektriği alıyor. Bu yüzden maliyeti yüksek olsa da giysilerde de kullanılması gerektiğini savunuyor. Gümüşün kullanımı ise vücutta enfeksiyon oluşumunu engelliyormuş. Dünyaca ünlü markaların evlerimiz için çelik ve gümüş içerikli ürünler üretmeye başlarsa evlerimizde resmen yeni bir çağa adım atmış oluruz sanırım :) "yakınçağdan sonra metal çağı".


Diğer konuşmacı dünyaca ünlü renk otoritesi kabul edilen Pantone' dan Mine Kalaylı idi. Biliyorsunuz Pantone renk ve renk sistemleri konusunda bir liderdir. Pek çok firma Pantone kartelasındaki renkleri ve kodları baz alır. 2014 için belirlenen yılın rengi ise hem lüksü hem doğayı temsil ettiğinden "zümrüt yeşili" olmuş. Yapılan araştırmalara göre satınalma kararlarımızda tercihi %78 renkler belirliyormuş. 2014 trendleri için 6 anahtar tema oluşmuş. İlki metalik ve şerbetli turuncular, ikincisi kırmızı, gri, beyaz ve lacivertin çevrelediği okul teması, üçüncü hardal ve koyu yeşilleri birleştiren bit pazarı teması, dördüncüsü çekimlerinin başladığı günden itibaren heyecanla beklediğimiz The Great Gatsby trendi ve beraberindeki kristal, gümüş, mor, mavi ve inci tonları; beşinci bayrağı da içine alan İngiliz teması ve sonuncusu ise gökyüzünün derin tonlarını barındıran mutlu Bahamalar temaları olmuş. 


Üçüncü konuşmacı seminerde sempatik tavırlarıyla da ilgi toplayan konsept ve trend tasarımcısı Inkrit Berbee' ydi. Kendisi de 2014 ev tekstili trendlerini 4 ana akımda toplamış. Eklektik, miras, doğa ve sürreal gelecek. 50-60'ların sofistike tarzına gönderme yapan eklektik akım koyu mercan, çikolata, turuncu, bakır ve mavi tonlarını vurguluyor. Duvar kağıdı ve döşemelik kumaşlarda ise 3boyutlu yüzeyler ve kadifeler ön planda. Miras segmentinde romantik danteller, tüyler, altın yansımalar ve kobalt mavi öne çıkıyor. Doğa temasında su yansımaları, maviler, beyaz ve açık griler tanımlanmış. Son yıllarda minimalizmin de beraberinde getirdiği sürreal şekiller objeler popülaritesini 2014' te de sürdürmeye devam edecek. Seminer sonunda sohbet etme şansını bulduğum Inkrit Berbee gerçekten çok sıcakkanlıydı, kendisinin de blogları desteklediğini ve takip ettiği bloglar olduğunu belirtti ve hatta ilerideki projelerinde beraber çalışma fırsatı yakalayabileceğimizi söyledi. Vallahi bu teklife "EVET" denmez de ne denir :)  


İlk günün son konuşmacısı ise trend araştırmaları üzerine çalışmakta olan İtalyan tasarımcı ve sanat yönetmeni Bibi Ronchi idi. Kendisinin de sunum tarzı etkileyici ve farklıydı. Bize verdiği ana hatlar üzerinde imajlar oluşturmamızı istedi aklımızda. 2014 kışı için verdiği tüyolar ahşap ve ahşabın damarlarını ortaya çıkaran şeffaf cilalar ve hatta ilginç bir benzetme yapıp lazer kullanarak tahtakurusu yemiş etkisi verilen ahşaplar ön plana çıkıyor diye bilgi verdi. Trend de olsa "tahtakurusu yemiş efektli" bir mobilya ne kadar tercih edilir soru işareti :) Bunun dışında kararlı, sert renklerin baskın değil de lekelemeler şeklinde yosun yeşilini ve kırmızıyı da yoğunlukla içine alacak şekilde kullanılacağını belirtti. Altındaki diğer dokunun göründüğü yırtık efektler, iplik karışımlı örgüler, çatlamış porselen etkisi ve makro vurgular sıklıkla görülecekmiş. Aynı zamanda romantik ve klasik olarak algıladığımız çiçek motiflerini de pikseller ve dijital desenlerle kombinlenmiş olarak görmeye şimdiden kendinizi hazırlayın diyor. Sanırım kanaviçe görünümler yakalayacağız bolca.


Günün son konuşmacısı da Swarowski, Volvo, Ikea, Esprit Home, Walt Disney ve Türkiye' den Zorlu Tekstil' e tasarımlar ve danışmanlık yapmış olan dünyaca ünlü Hollandalı tasarımcı Milou Ket idi. Giyimi, tarzı ve sunumuyla gerçek bir yönetici ve tasarımcı duruşu vardı. O da 2014-2015 sezonunu 6 ana temaya ayırmıştı.
1. Zıtlar Çeker
2. Evim Güzel Evim
3. Tatlı ve Ekşi
4. Ful Renkler
5. Eksantrik ve Göçebe
6. Tarihi ve Lüks

İlk temada natürel dokularla endüstriyel parçaların birlikteliğini bambu ile metalik objelerle bağdaştırmış. Burada açık maviler, yeşil tonları ve sarıya gönderme var. Evim güzel evim temasında ise tam bir "country" havası esiyor. Romantik ve feminen olan bu temada vintage aksesuarlara bol ve büyük çiçek figürleri, mutfak ve pişirmeyle ilgili her şey pastel tonlarla birleşiyor. Genelde "provence" tarzında pasteline yer verilen sarının en canlı tonları da bu kez bu segmente katılmış, iyi de olmuş :) Nedense son 2-3 yıldır eskiden nefret ettiğim sarı renkten vazgeçemez oldum. 

Tatlı ve ekşi temasına ise ayrıca hayran kaldım. Burada hafif soldurulmuş neon renkler söz konusu. Ana renkleri ise; kavun, misket limonu, nane yeşili ve açık zümrüt. Bu renkleri barok tarz oymalı koltuklarla kombinlemek çok çok çok trendy olacak ki son bir yıldır bu akım iyice popüler olmaya başladı bile. Hemen örnekleyeyim: 


Pembe ve turuncu tonları da beyazla kombinlenecek. Bu akımda siyaha yer yok! Tabii ki önemli şartlardan biri de PATCHWORK!

Ful renklerde tabii ki gökkuşağı renkleri var tüm canlılıklarıyla. Egzotik çiçekler ve geometrik desenler de bu akımın tamamlayıcıları.

Eksantrik ve göçebe deyince akla direk Afrika kabileleri gelmiyor mu sizce de? Tüm tasarımcıların ısrarla üzerinde durduğu Afrika esintileri özellikle kış aylarına damgasını vuracak. Yapay hayvan postları, döşeme ve kırlentlerde zebra ve koyu renk tüylü kumaşlar, Aztek izleri, kavim simgelerini andıran işaretler, toprak tonlarındaki patchworkler esinlenilen temel özellikler. Yaza biraz ağır kaçsa da kışın evimizi ısıtacağına hiç şüphemin olmadığını, çok davetkar bir tema olduğunu söyleyebilirim rahatlıkla.

Son tema ise benim de asla vazgeçemediğim unsurları barındıran "tarihi ve lüks". Lacivert, bordo, mor, siyah ve çarpıcı kırmızıların hüküm sürdüğü görkemli altınların kristallerle ve şık gümüşlerle birleştiği bir ortamdan bahsediyoruz. Bu şatafattan etkilenmemek imkansız. Bu klasmandaki birliktelikleri ise şöyle belirlemiş Milou Ket: somut & çelik ve ahşap, kahverengi & bakır, siyah & beyaz, siyah güzellik & gizem.  


İkinci günün ilk konuşmacısı ise Türkiye' de ev tekstiline markalar doğuran tasarımcı olarak bilinen Cenk Mommarje idi. Kendisi daha önce Vakko, Unique Arts, Verdi Home, Sarev, Maisonette ile çalışmış. "Umudu Tasarlamak" başlıklı konuşmasında her geçen gün kaotikleşen hayatlarımızda önümüzdeki yıllardaki ana temanın "eve kaçış" olacağına değindi. "Ev, kalemiz o yüzden içinin en iyi donanımda olması lazım" diyerek eklektik tarzın daha önem kazanacağını düşünüyormuş. 


Ve yoğun seminer programının son konuşmacısı ise yine tasarımcı ve fotoğrafçı Ahmet Kayaer' di. Ev tekstili moda çekimleri yaptığı gibi bu çekimlerin sanat yönetmenliğini de üstlenmiş. O da tüm diğer tasarımcılar gibi ana temalarını soyut hayat, romantik, doğa ve etnik yaşam olarak sınıflandırmıştı. Kendisi konuşmasının sonunda bir de fotoğraf slayt gösterisi yaptı ki gerçekten etkileyici kareler yakalamıştı. 

Tüm bu seminerler o kadar yoğun ve bilgilendiriciydi ki bir sertifika programında olsam kesin bir sertifika almıştım :) Şaka bir yana dinlemesi ve paylaşımda bulunulması çok renkli kişilerle bir arada olmanın onlarla tanışmanın tadı bir başkaydı. 

Hiç yorum yok :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...