12 Ağustos 2013 Pazartesi

Ev Stil - İspanya

Böyle önceden müjdeleri verip teker teker gerçekleştirmeye bayılıyorum. Hele ki sizden de güzel geri dönüşler aldım mı oh ne ala!..

Tatile çıkmadan önce size bundan böyle ülkeler ve dekorasyon eğilimleri hakkında yeni bir dosya hazırlayacağımı söylemiştim. Burada yer yer kendi görüntülediğim evlere de yer vereceğim. Gezi yazılarının "ev stil" yazılarıyla karışmaması için gezdiğim ülkelere ait yazılar bitene kadar ikisi koordineli gidecek. Önce bir ülkenin gezi yası sonra o ülkeye ait "ev stil" yazısı. İspanya yazıları biraz uzun ve detaylı olduğundan "ev stil" i şimdi paylaşıyorum ama önümüzdeki ay Madrid ve Endülüs yazısından sonra İspanya dosyası kapanacak; şimdilik, ileriki yıllarda tekrar açılmak üzere :)

Endülüs bölgesinin karakteristik dar sokakları

Hadi başlayalım! İspanyollar Akdeniz insanı olmanın verdiği güzellikle neşeli, canlı, hareketliler karakter olarak. Sıcakların getirdiği siesta tembelliğini saymazsak. Avrupa' daki pek çok ülkeye kıyasla aile ve dostlarla büyük kalabalıklar halinde bir araya gelmek onlar için çok önemli. Bir araya gelinmeli büyük sofralarda yenilip içilip eğlenilmeli. E bu kalabalıkları kaldırabilecek büyük evler lazım. Büyük şehirlerde bireysel ve pratik yaşam öne çıktığından o kadar büyük metrekarelerde yaşam yok. Ama biraz daha kırsala adım attığınız an bu büyük evlerden kastımı anlarsınız.


Özellikle Endülüs bölgesindeyseniz kapıdan içeri girdiğiniz gibi sizi serin ve sevimli bir avlu karşılar. Saat öğleden sonra 2 ve 4 arası ise gölgeli bir köşesinde bulunan koltukta bir amcamızı uyuklarken bulabilirsiniz. Bu bölgede genel mimari ve dekorasyon zevki eski yapılara bakarsanız daha gösterişlidir, Emevi Devleti zamanından kalan Arap-Mudejar etkisinden dolayı. Yüzyıllar içinde oldukça sıcak hava koşullarına uyum sağlayacak beyaz badanalı daha sade evlere geçiş olmuştur.

Mallorca' da bir yazlık ev

Teraslar Mallorca' daki evlerin olmazsa olmazı


Bu taş binanın yüzeyi çok ilgimi çekti, kaşık kaşık sorbe yapıştırılmış gibi :)

Uzun yaz günlerinin güneşinden korunmak için özellikle yeşil panjurlar sıkça tercih ediliyor



Göz alıcı avlular zaman zaman sokaklardan da görülebilir. 



Arada böyle modern yapılar da var tabii ki, ama ben bunu epey kasvetli buldum

İspanya' daki binaların dışında da evlerin içinde de en sık göreceğiniz unsur rengarenk (özellikle mavi ve kırmızı) seramikler. Bu ülkede bizdeki gibi mermer ve seramik bolca kullanılıyor toprağın yapısından dolayı. Seramiğin bu kadar yoğun kullanılışı da elbette dekorasyon stilini oluşturan en temel maddelerden biri oluyor.


Seramik demişken kendimize de almamak olmazdı. Bizimkinin deseni Barcelona' dan aldığımız için Gaudi'vari desen taşıyan bir seramik kapı süsü.




Evler ister gösterişli ister sade olsun, demir ferforje trabzanlar, mobilyalar veya bağlantı parçaları sıkça kullanılıyor.


Üstteki ve alltaki fotoğraflar gösterişli ve sade İspanyol tarzına iki güzel örnek.



Bir gün biri gözlerinizi bağlayıp sizi böyle bir avluya getirir bırakırsa " ben nerdeyimmm!?" demenize gerek yok :) Endülüs' e hoşgeldiniz, hatta Cordoba veya Granada' ya...

1 yorum :

bazenoyleolur dedi ki...

Çok güzeller.
Bayıldım.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...